Kuglane - Od povijesti do danas

Kuglanje je sportska grana u kojoj se koristi kugla za pogađanje čunjeva, sa svrhom srušiti što više.

Način igranja dijeli se na: igru u „ Pune „, igru u „Čišćenje“, “Mješovito“ igranje.

Povijest kuglanja datira unazad nekoliko tisuća godina.Tijekom prve polovice dvadesetog stoljeća, engleski egiptolog sir Flinders Petrie pronalazi ostatke primitivnih kuglačkih kugli i čunjeva u grobu egipatskog dječaka koji datiraju iz 3200 g.P.K., što je gotovo prije 5200 godina. Međutim, porijeklo kuglanja se također može pronaći u Njemačkoj oko 300 g.AD. Prvo pisano spominjanje kuglanja uključuje engleskog kralja Edwarda III koji, u 1366 g., zapravo zabranjuje kuglanje kako bi prisilio svoje vojnike da se više fokusiraju na streljaštvo. Sa dvora kralja Edwarda, kuglanje se održalo do doba Henrya VIII, u to doba kuglanje je postalo popularno i u njemu su uživali uglavnom pripadnici plemstva. . U evoluciji kuglanja značajnu ulogu imaju igre “skittles” i “kegelspiel”. U Njemačkoj se popularizira “kegelspiel”, igra u kojoj igrač kotura male drvene kugle prema devet čunjeva, koji su postavljeni u kvadratnu formaciju. Klasično kuglanje je predstavljeno u Americi tijekom kolonijalnih ratova, porijeklom iz Europe putem Njemačkih, Engleskih i Nizozemskih doseljenika te postaje iznimno popularno, posebice u Teksasu, gdje se još i danas odvijaju organizirana natjecanja po nešto drugačijim pravilima bodovanja nego u Europi. 1814. u Connecticutu zakonom je zabranjeno kuglanje jer je bilo vezano s kockanjem i organiziranim kriminalom. Postoji teorija da je “bowling” (10pin) nastao dodavanjem jednog čunja klasičnom kuglanju koje je bilo zabranjeno, te nastaje nova igra koja je današnji sinonim za kuglanje općenito u svijetu. U Europi trenutno postoje tri vrste kuglanja na devet čunjeva. To su “classic” (NBC), “bohle” (NBB) i “schere” (NBS). Najpopularnije je “classic” koje je zastupljeno u najviše zemalja.

Image

 

Učinkovita kuglana zahteva pronalazenje odgovarajuće lokacije koja zadovoljava opšta pravila kuglačkih staza. Sama kuglana zauzima 52mw, ukljucujući i površinu za trčanje i rekreacijsko područije za kuglanje. Iako postoje opsta pravila i pristupi u rjesavanju i organiyaciji kuglačkih centara nemoguće ih je potpuno standardizirati zato vam savetujemo da nam se obradite sa vašim zahtevom a mi ćemo vam izaći u susret i pokusati organizirati vas prostor.

MP BOWLING

KOMPLETNA RJEŠENJA ZA VAS 

Projektiranje, dizajn, izrada i servis svih vrsta staza za kuglanje i bowling
Kuglane - Od povijesti do danas
Kuglane - Od povijesti do danas

Kuglanje je sportska grana u kojoj se koristi kugla za pogađanje čunjeva, sa svrhom srušiti što...

Bowling ili Američko kuglanje
Bowling ili Američko kuglanje

Bowling ili Američko kuglanje je kuglanje sa 10 čunjeva. Bowling je takmičarski sport u kome igrač...

Dizajn i projektiranje novih kuglana
Dizajn i projektiranje novih kuglana

Kod projektiranja kuglana ili bowling staza prije svega je bitno znati da li u vaš prostor može da...

MP Bowling - Ukratko o nama

Naše staze su nosioci nekoliko svetskih rekorda, pa se samim tim možemo pohvaliti sa izuzetnom preciznošću izrade... Čitaj dalje

Radno vrijeme MP Bowling

Ponedeljak               08:00 - 17:00

Utorak                      08:00 - 17:00

Sreda                       08:00 - 17:00

Četvrtak                   08:00 - 17:00

Petak                        08:00 - 17:00

Vikend                         Zatvoreno

Usluge MP Bowling

Usluge koje MP Bowling pruža svojim klijentima su, osim ostalih, i

Dizajniranje

Projektiranje

Izrada

Servisiranje